top of page
birgitta061

Psykisk hälsa på arbetsplatsen – Hur riktlinjer och Holistal skapar förändring

Den senaste rapporten från Myndigheten för arbetsmiljökunskap,

 “Riktlinjer för psykisk hälsa på arbetsplatsen”, lyfter fram vikten av att skapa arbetsplatser som inte bara förebygger psykisk ohälsa utan också aktivt främjar hälsa. Här kan Holistal bidra genom att göra riktlinjernas insikter till konkreta åtgärder.


Viktiga insikter från riktlinjerna

Riktlinjerna betonar flera nyckelområden för att förbättra arbetsmiljön och stärka den psykiska hälsan:


Förebyggande arbete på organisationsnivå

Forskning visar att organisationer med policyer som stödjer ett öppet klimat kring psykisk ohälsa underlättar för medarbetare att berätta om sina besvär.” 


Det krävs tydliga mål och rutiner för att minska risker som stress och kränkande särbehandling samt skapa en miljö där medarbetare vågar söka hjälp.


Utbildning och stöd för chefer

Chefer behöver rätt kunskap för att förebygga och hantera psykisk ohälsa. 


“Många chefer upplever att psykiska besvär hos en medarbetare är ett svårt område och efterfrågar konkret stöd i enskilda ärenden.” 


Utbildning i tidiga signaler, anpassningar och bemötande är avgörande.


Stigma och kulturförändring

”Stigma kring psykisk ohälsa försvårar både för arbetsgivare, chef och medarbetare att föra upp och ta i frågor som rör psykisk hälsa.” 


En kultur av öppenhet och trygghet behövs, där arbetsgivare aktivt motverkar fördomar.


Ekonomiska vinster av förebyggande arbete

”Ett långsiktigt och systematiskt förebyggande arbete kan ge upp till två gånger pengarna tillbaka.” 


För arbetsgivare är produktionsbortfall den största kostnaden kopplad till psykisk ohälsa, vilket understryker vikten av tidiga insatser.


Hur Holistal möter riktlinjerna

På Holistal arbetar vi redan i linje med riktlinjernas ambitioner, med fokus på att skapa hållbara arbetsmiljöer som stärker både organisation och individ. Så här kan vi bidra. 


Bygga policy och strategi

Vi hjälper företag att utveckla och implementera policyer och strategier som minskar riskerna för psykisk ohälsa. Med evidensbaserade metoder kan vi stötta företag i att skapa tydliga rutiner och målsättningar som inkluderar alla nivåer av organisationen.


Utbildning för ledare och medarbetare

”Att ha en stående punkt på agendan om arbetsmiljö och hälsa i ledningsgruppen och på arbetsplatsträffar rekommenderas.” 


Vi erbjuder utbildningar för både chefer och medarbetare som skapar förståelse för psykisk hälsa och ger verktyg för att agera tidigt och effektivt.


Mätning och uppföljning

”Det är centralt att det finns en tydlig struktur och planering genom hela processen samt att ledning och mellanchefer stöttar och medverkar i genomförandet.” 


Våra verktyg för mätning av arbetsmiljö och psykosociala faktorer möjliggör kontinuerlig uppföljning och förbättring.


Stöd vid rehabilitering och återgång till arbete

”Arbetsanpassning och uppträning av arbetsförmåga ska ske och detta bör göras med tydliga rutiner.” 


Vi hjälper företag att skapa strukturer för att stötta medarbetare tillbaka till arbetslivet, på ett sätt som är hållbart både för individen och organisationen.


En gemensam framtid

Riktlinjerna avslutar med en viktig påminnelse:


 “Det strategiska arbetet för psykisk hälsa på arbetsplatsen måste inkludera ledarskap, delaktighet och vetenskapligt stöd.” 


På Holistal ser vi detta som kärnan i vårt arbete. Vi hjälper våra kunder att översätta forskningsbaserade rekommendationer till praktiska och mätbara insatser.


Vill du veta hur vi kan hjälpa din organisation att skapa en arbetsplats där människor och verksamheter blomstrar? Hör av dig till oss – tillsammans bygger vi framtidens hållbara arbetsplatser.




6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page